Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 8

Door: Rob Reijers

Mijn ervaring met Prince2 is dat het meer een marketing term is geworden waarmee bedrijven kunnen aantonen dat ze deze succesvolle project-management kennis in huis hebben. In de praktijk worden projecten vaak onder een Prince2 stempel uitgevoerd, terwijl de echte organisatie anders verloopt. Ik vind Prince2 zelf ook een bureaucratische en procesgerichte methode.
In de IT-wereld krijgt ‘Agile’ ontwikkelmethodes steeds meer voet aan de grond. Vooral omdat deze methodes overbodige bureaucratie over boord gooien en meer oog hebben voor de factor mens in een softwareontwikkelproject.
In agile-methoden worden risico’s verminderd door software te ontwikkelen in korte overzichtelijke perioden. Verder ligt bij agile-methoden de nadruk op directe communicatie, bij voorkeur als persoonlijk contact, in plaats van geschreven verslaglegging. Bij agile-methoden wordt de voortgang afgemeten aan de hand van werkende producten of prototypes. In agile-projecten wordt erg weinig geschreven documentatie geproduceerd, vergeleken met andere methoden. Dit heeft geleid tot kritiek als zouden agile-methoden ongedisciplineerd zijn. Op dit moment is ‘Agile’ in de IT-wereld met een sterke opmars bezig, vooral omdat het tot succesvolle producten heeft geleid.
Agile kan met Prince2 samen gaan. Ik heb hier echter zelf geen ervaring mee maar op internet zijn hierover de nodige publicaties te vinden. Met de ‘best-of-both-worlds’, zou een breed uitgedragen standaard voor projectmanagement een menselijk gezicht kunnen krijgen.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 8